Водни боички от цветя

Лятото е пъстро и цветно! Природата е във вихъра си и за да се порадваме на красотата на цветята дори не е нужно да ходим до планината или парка, а просто да излезем до някоя полянка край блока. А защо да не пренесем тази красота и върху лист хартия и да си направим водни бои от цветя?

Това занимание съчетава наука и творчество и е идеална възможност да обясним на децата как са се правели боите в миналото.

лилави цветчета

Първо наберете различни цветя и ги разделете по цветове. Отделете цветчетата от стъблата. Ако имате хаванче, намачкайте цветчетата в него. Ако нямате, пропуснете тази стъпка и просто поставете цветчетата в няколко малки чашки (според това колко различни цвята цветчета сте събрали). Залейте цветчетата с 1-2 супени лъжици гореща вода. Това количество е напълно достатъчно за една малка шепичка цветчета. Разбъркайте и оставете да престои 1-2 часа. Прецедете. Възможно е да не получите ярки цветове от всички събрани цветя, но това е част от експеримента – да установите от кои цветя могат да се направят боички и от кои не. Жълтото на снимката е получено от глухарчета, а розовото – от грамофонче.

боички от цветя

Въпреки яркия цвят на боите, при рисуване с тях всъщност остават съвсем бледи следи, но когато хартията изсъхне боите потъмняват. Ако желаете да получите по-наситен цвят, можете да нанесете няколко пъти, като оставяте да изсъхне преди всяко нанасяне, за да не се скъса хартията.

сърчица
цвете

Допълнителни идеи

Използвайте това занимание, за да обясните на децата, как са се правили боите в миналото стриване на минерали, извличане на цветове от различни части на растения – листа, корени, цветове, кора на дървета и други.

Опитайте се да предположите от кои растения ще получите най-ярки цветове.

Опитайте да нарисувате нещо с боите веднага след като залеете цветчетата с гореща вода, след 1, 2 и след 3 часа. Коя рисунка е по-ярка? Понякога, за да се получат нещата по-добре, е нужно време, това учи децата на търпение.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *