Пръстените на Сатурн са наблюдавани за първи път от Галилей преди цели 400 години. В началото той е мислел, че това, което вижда са спътници на планетата или “дръжки”, закачени за нея.

50 години по-късно друг учен, използващ по-силен телескоп, забелязва, че това са пръстени. Те обаче не са цели, а съставени от различни частици – скали и парчета лед. Някои от тях са малки като песъчинки, а други – големи колкото цял автомобил. Между пръстените има множество пролуки и вълни, които се образуват заради гравитацията на множеството спътници на планетата. Смята се, че пръстените на Сатурн са останки от спътник, който е бил разрушен от астероид или комета, или просто се е приближил твърде много до планетата.

Да си направим Сатурн и неговите пръстени

За да направите модел на Сатурн и пръстените му и да видите какво се случва, когато се въртят те, ще са ви нужни следните материали:

  • молив, лепило, ножица
  • хартиена чиния или кръг, изрязан от картон
  • стиропорена топка
  • бои
  • сол, грис, пясък, кафява захар, ориз, леща и др. по избор

Оцветете стиропорената топка и я оставете да изсъхне. Срежете топката на две половини. С молив пробийте дупка в центъра на кръга. Пробийте дупки в двете половини на топката и я сглобете от двете страни на картонения кръг, така че моливът да минава през нея.

Сатурн

Сега е време да направим пръстените. Нанесете лепило върху картонения кръг, като направите пръстен около планетата. Поръсете с грис или друг избран материал и притиснете леко, за да залепне добре. Изтръскайте излишния грис и направете още един кръг с лепило. Поръсете със следващия материал, който сте избрали. Добре е да редувате цветовете и да включите зрънца с различна големина.

пръстените на Сатурн

След като направите всички пръстени, разгледайте макета – виждат ли се отделните частици, от които са направени пръстените? Завъртете бързо планетата. Какво се случва? Заради движението очите ни не успяват да различат отделните частици и те се сливат в едно, образувайки пръстени с различен цвят.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *