Обяд за малки астронавти

Ядат ли космонавтите сладолед? А супа? Как поръсват яденето си със сол? Храната им не излита ли от чинията? Или просто гълтат едно хапче, което им дава цялата енергия, от която се нуждаят? Отговорите на тези и още много любопитни въпроси, ще намерите в тази статия. В нея ще научите с какво и как се хранят космонавтите, както и как да си направите истински космически обяд също като астронавтите на Международната космическа станция.

С какво се хранят астронавтите?

Храната на космонавтите много се е променила през годините. В началото тя е била смляна на пюре, запечатано в тубички, които те просто са изтисквали в устата си. Но с времето, астронавтите започнали да прекарват все повече време в космоса и затова било необходимо те да разполагат с хубава пълноценна храна, за да са здрави.

космическа храна

Днес храната на космонавтите не се различава много от това, което хапваме ние, просто някои неща са в малко по-различна форма и опаковка. Повечето храни за астронавти са дехидратирани, т.е. от тях е премахната водата. Това намалява размера им, което е важно, когато разполагаш с малко място, както е в космическите кораби. Освен това така те не се развалят и няма нужда да се държат в хладилник. За да приготвят дадено ядене в повечето случаи астронавтите просто трябва да прибавят към него топла вода. Но при липсата на гравитация, те не могат просто да налеят вода с чаша – това става с голяма спринцовка, с която вкарват водата във вакумираната торбичка с храната.

Забранени храни

Все пак има и някои храни, които няма да намерите на Международната космическа станция, поради различни причини. Ето и част от тях:

 • Хляб – заради трохите, които могат да запушат вентилационната система. Поради същата причина в космоса не може да си похапвате и чипс, солети, крекери и др. Вместо хляб астронавтите ядат тортили, които използват почти за всичко – да си напрвят сандвич или като заместител на чиния, в която да сложат основното си ястия.
 • Сол, черен пипер и други подправки – отново заради риска от замърсяване на вентилационната система. А и при липсата на гравитация, ако си поръсиш яденето със сол, тя просто ще се разлети наоколо вместо да падне върху него. Все пак астронавтите ползват сол и подправки, те просто са в течна форма.
 • Газирани напитки – заради липсата на гравитация балончетата не излизат на повърхността, а остават в напитката, поради която тя не е така вкусна и причинява стомашни проблеми.
 • Алкохол – защото е запалим. А и защото астронавтите са много заети и работят почти през цялото време докато са на космическата станция.
 • Сладолед – защото на международната космическа станция няма хладилник. Оказва се, че дехидратирания сладолед изобщо не е вкусен, а се разпада на прах, който също може да замърси вентилацията.
Какво все пак ядат космонавтите?

За да бъде една храна одобрена за изпращане в космоса, тя трябва да отговаря на няколко условия. На първо място храната не трябва да се нуждае от охлаждане. Освен това тя трябва да съдържа нужните за астронавтите витамини, минерали и други хранителни вещества, които малко се различават от това, от което имаме нужда ние на Земята. Космонавтите, например, се нуждаят от много калций, защото при липсата на гравитация костите и мускулите отслабват. Освен това в храната не трябва да има прекалено много желязо, защото при безтегловност тялото ни произвежда по-малко червени кръвни телца.

Освен одобрението на учените, космическата храна се нуждае и от одобрението на астронавтите. Преди полета те опитват различни храни и го оценяват по различни критерии с оценка от 1 до 9. Храните, които получат средна оценка над 6, могат да бъдат изпратени с тях в космоса.

Как се хранят астронавтите?

За да не се разлети яденето във всички посоки, масата, на която се хранят е покрита с велкро, върху което те залепват различните продукти. Повечето продукти идват в запечатани опаковки и след като се добави вода, астронавтите ядат направо от тях. Чинии няма как да използват, защото храната просто би излетяла от тях. Вместо това най-често използват тортили, върху които намазват някакво пюре и върху него “залепват” останалите съставки на ястието.

Обяд за малки астронавти – примерно меню

Разкажете как и с какво се хранят астронавтите и направете списък с храни, които да включите във вашия космически обяд. Ето нашия примерен списък:

 • Инстантни спагети в чашка (тези в пакетче няма как да приготвите без да се “разлетят”. Ако желаете да сте съвсем като космонавтите, вземете голяма спринцовка или дозатор за сиропи и позволете на детето само да сипе вода с нея.
подготовка на спагетите
 • Замразена лазаня, която може да се приготви в микроволнова печка. Да, на Международната космическа станция наистина има микроволнова печка.
 • Тортили. Може да ги използвате основното ястие или за десерт, като намажете с мармалад (в това видео можете да видите как реално си ги приготвят астронавтите). За основно ястие ние решихме да намажем тортилите с картофено пюре и да добавим сос и късчета месо. Можете да ги приготвите предварително или да оставите децата сами да си ги направят. За да бъдат съвсем като истински астронавти, сипете отделните продукти за плънката в достатъчно големи торбички с цип. Оставете детето само да реши от кои видове плънка да си сложи, но все пак условието е първо да има пюре, за да не се “разлетят” останалите продукти.
приготвяне на тортилите

В това видео можете да видите как приготвят подобно ястие на международната космическа станция, както и рецепта за него.

 • Ядки и сушени плодове.
 • Плодови паучове.
 • Вода в бутилка с накрайник или сламка.
 • Сок в кутийка със сламка.

Възможно е в списъка да има продукти, които обикновено не консумирате. Ако това ви притеснява, просто обяснете на детето, че правите изключение само за вашия космически обяд.

Подготовка и изпълнение

Залепете върху масата линии от цветно тиксо – това ще бъде велкрото. Условието е всичко, което се поставя върху масата, да бъде върху тиксото. За да е още по-забавно, ако детето се разсее и остави храната някъде другаде, я вземете и се престорете, че тя лети из въздуха, а то трябва да я гони, за да си я вземе обратно. Много вероятно е на децата това да им хареса и нарочно да оставят храната настрани, докато не се окажете с цяла кухня, пълна с “летяща” храна.

Позволете на детето да става от стола и да обикаля около масата (естествено без да носи ядене в другите стаи) – все пак и космонавтите не стоят на стол при липсата на гравитация. Разбира се уточнете, че това е изключение и само за този специален обяд и на следващото ядене отново ще важат предишните правила.

Забавлявайте се! Направете си снимки за спомен. Оценете различните продукти и решете кои от тях бихте взели в космоса. При нас любими се оказаха лазанята, плодовите паучове и сушените кайсии. А ако децата много настояват да го повторите, изберете заедно дата, на която можете да го направите – например датата на първия полет на човек в космоса, първото стъпване на луната или пръвия полет на българин в космоса.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *