Венера е най-горещата планета в Слънчевата система, но Меркурий е много по-близо до слънцето и получава повече топлина. Защо се получава така? Причината за това е в атмосферата на Венера. Тя се състои от близо 95% въглероден диоксид, който е парников газ и задържа топлината. Заради това температурата на нея достига до цели 500 градуса, а най-ниската температура е около 400 градуса. Учените смятат, че ако Венера нямаше атмосфера, темепературата й щеше да е много близка до тази на Земята.

радарна снимка на Венера

Заради въглеродния диоксид Венера е непрестанно покрита с облаци. Те са толкова гъсти, че не позволяват на учените да наблюдават повърхността на планетата.

Експеримент Облаците на Венера

За този експеримент ще си направим въглероден диоксид, от който е съставена атмосферата на Венера, като смесим сода и оцет. А след това ще видим как той помага за образуването на облаците.

Необходими материали:

  • Висок стъклен съд
  • Сода
  • Оцет
  • Свещ и кибрит или запалка
  • Метални щипки

В стъкления съд налейте на дъното оцет и добавете сода. Количеството зависи от размера на съда, но при реакцията течността не трябва да излиза извън него. При смесването на сода и оцет се образува въглероден диоксид. Тъй като той е по-тежък от въздуха, този газ остава в буркана.

Запалете свещ, хванете я с металната щипка и я пъхнете дълбоко в буркана, но без да докосвате течността на дъното. Заради въглеродния диоксид свещта остава без кислород и изгасва. А пушека от нея остава в буркана. Повторете още няколко пъти тази стъпка, за да получите по-плътен и видим облак (на нас ни бяха необходими около 10 пъти, но наживо облакът в буркана се вижда много по-добре отколкото на снимките). За да видите разликата по-добре, поставете до буркана с пушека обикновен празен буркан и зад двата сложете тъмен фон.

буркан с облак и обикновен буркан

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *