Децата обичат да експериментират докато рисуват, а в тази красива картина те ще могат да комбинират много различни и нестандартни техники, за да си направят красиво лунно небе. За нас най-любимо си остава смесването на оцет и сода, което никога не омръзва, колкото и опити да правим с него.

необходими материали за нощно небе

Ето и какво ще ви е необходимо за картината:

  • дебел картон – 2 бр. формат около А4
  • сода, оцет, капкомер
  • молив, ножица, лепило
  • бои – черно, тъмно синьо, лилаво, жълто, бяло

Първо решете къде в картината искате да разположите луната. Начертайте върху единия картон кръг (луната) и го изрежете. Сложете картона с изрязаната дупка върху другия и на мястото на дупката намажете с лепило. Поръсете сода върху лепилото – трябва да се образува хубав плътен слой.

луна - поръсваме сода върху лепилото

Отстранете горния картон, за да не ви пречи. С помощта на капкомер или бутилка с дозатор капнете върху содата оцет. Децата много се забавляват с малките избухвания по повърхността на луната. Накапете оцет по цялата луна, но внимавайте да не е прекалено много, за да не се скъса картона. Когато приключите, луната ще изглежда като покрита с кратери. За да стане още по-красива, разтворете във вода малко черна или сива боя и капнете 2-3 капки на различни места върху луната.

правим лунни кратери с оцет

Оставете содата да изсъхне и през това време направете нощното небе. Оцветете другия картон в черно и изчакайте да изсъхне. Изрежете парчета от гъба за миене. Потопете в тъмно синя боя и с леко потупване направете петна на различни места по небето. За да получите красив ефект, внимавайте по гъбата да няма много боя, иначе ще стане на точки. Повторете същото и с лилава боя. За да направите звездите, разтворете във вода малко бяла или жълта боя. Потопете в нея стара четка за зъби и напръскайте небето (внимавайте да не изцапате наоколо).

нощно небе

За да сглобите картината, залепете двата листа картон един за друг.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *