Кутийката на Ними – 09.2020 – Космос

Кутийката на Ними за месец септември е посветена на космоса. С нея децата ще научат повече за планетите от Слънчевата система, за първите полети в космоса и съвремените космически апарати.

Ето и какво ще намерите в Кутийката на Ними:

Макет на Слънчевата система

С комплект боички и топки с различна големина, децата ще могат да оцветят осем планети, като ползват за пример снимките в картите с информация. След това ще сглобят топките в подвижен макет на Слънчевата система, използвайки за основа кутийката.

макет на слънчевата система
Модели Колко са големи планетите и Колко са далеч планетите

Знаете ли колко малка е Земята в сравнение с най-голямата планета в слънчевата система – Юпитер? Или защо на космическите апарати са им нужни цели 15 години, за да стигнат до най-отдалечената планета – Нептун? С тези два модела ще представим нагледно размерите на планетите и разстоянията между тях в реални пропорции.

модел на слънчевата система в реални пропорции
Съзвездия

В космическата Кутийка на Ними сме включили перфорирани карти на шест съзвездия, които ще можете да прожектирате на стената с помощта на фенерче. Освен това ще можете и сами да си направите съзвездия от плюшено шнурче и мъниста.

съзвездие лъв
Ракети

В една космическа кутия, задължително трябва да има и космически ракети! Ще научите защо космическите апарати се изстрелват на няколко фази и ще можете да си направите истинска двуфазна ракета от балони. А с помощта на мама или тате, децата ще могат да изстрелят и ракета с “гориво” от сода и оцет.

Летяща чиния

И накрая ще разнообразим науката с малко фантазия, като си направим летяща чиния, в която разбира се има и извънземни.

летяща чиния

Както във всяка Кутийка на Ними, ще намерите и четири карти със задачи, както и две инфо карти с любопитни факти за планетите.

Следете блога ни и страницата ни във Фейсбук – през целия месец септември сме ви подготвили още много експерименти и творчески занимания на тема Космос.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *