Естествени бои за яйца

Боядисването на яйца с естествени боички е не по-малко забавно от използването на обикновени. Ето няколко идеи и съвета как да получите красиви цветове без да използвате химия.

Куркума – за жълт цвят

Сипете 1-2 чаени лъжички във водата и сварете яйцата направо в нея.

Люспи от лук – за оранжево

Люспите от 1-2 глави лук са напълно достатъчни, за да получите наситен оранжев цвят. Добавете ги към водата и сварете яйцата в нея. Друг вариант е да покриете яйцето с люспи и да го завиете в стар найлонов чорап, така се получава мраморен ефект.

Люспи от червен лук – за ръждиво червено

Следвайте инструкциите от по-горе.

Сок от лилаво зеле – за синьо

Изцедете зелето в сокоизтисквачка или смелете в блендер и изцедете сока. Ако се налага добавете съвсем малко вода, за да го смелите. Ако добавите много вода цветът на яйцето ще е по-блед. Потопете в сока вече свареното яйце и оставете поне 2-3 часа. Не добавяйте оцет към сока, защото това променя цвета му!

Вино – за лилаво

Потопете вече свареното яйце във виното, оставете поне за 1-2 часа.

Сок от цвекло или билка брош – за червено

Изцедете цвеклото или смелете в блендер и прецедете сока. Потопете вече свареното яйце и оставете за няколко часа. Билката брош можете да сипете направо във водата, в която варите яйцето.

Много популярни техники за боядисване на яйца действат и с естествените боички – например можете да нарисувате фигурки с восъчна свещ, да залепите стикери, които след това да махнете и да останат бели отпечатъци, да сложите върху яйцето листенце и да обвиете плътно с найлонов чорап преди да потопите в боята, да напръскате с памук с боичките и да завиете яйцето в него и т.н. Експериментирайте и се забавлявайте – природата ни е дала изключително красиви цветове, за вас остава творчеството!

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *