Лято с Ними – да изследваме животните

В тази статия вече ви разказахме как да превърнете разходката в истинска научна експедиция, познавайки растенията – треви, цветя, храсти и дървета. Този път ще изследваме насекомите и птиците.

Насекоми

Децата проявяват голям интерес към всякакви видове пълзащи буболечки и могат да прекарат доста време, гонейки пеперуди или опитвайки се да накарат някоя мравка да се качи на клончето, което държат. Оставете детето да наблюдава на спокойствие.

пеперуда

Разкажете му за различните насекоми – как гъсеницата се превръща в пеперуда, колко са важни пчелите за опрашването на цветята, как калинките пазят растенията от листни въшки, колко са работливи мравките, кои насекоми са опасни.

бръмбар

Пребройте колко различни вида насекоми можете да откриете. Сравнете къде се срещат повече насекоми – в парка, в гората или в градинките край блока? Има ли насекоми, които се срещат само на определени места? Например водни кончета има само край реките и езерата.

водно конче
Птици

Запазете тишина в продължение на пет минути и се опитайте да определите песните на колко различни вида птици чувате. Това упражнение много помага и за развитие на търпението и задържане на вниманието. По време на разходката си пробройте колко различни вида птици ще срещнете. Къде е най-голямо разнообразието – в града или в гората? Кои птици се срещат само край реки или езера?

лястовици

Отделете време да наблюдавате птиците – опитайте се да откриете с какво се хранят, къде са свили гнездо. Различават ли се гнездата на различните видове птици? По време на разходката си съберете различни материали – клончета, треви, мъх и след това се опитайте да направите от тях гнездо. Сложете в гнездото, което сте направили яйце – остава ли то здраво и стабилно? Разпада ли се гнездото, ако се опитате да го повдигнете?

Тази пролет две свраки си направиха гнездо на едно дърво точно пред прозореца ни. Строиха го повече от месец, клонче по клонче, направиха му дори нещо като покрив и дори и при най-силния вятър гнездото остава стабилно. Беше изключително интересно да наблюдаваме целия процес.

лястовички

Природата е невероятна и ако дадем на децата достатъчно време, в което да я изследват, те ще я обикнат и ще се грижат за нея и когато пораснат!

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *