Продължаваме космическата тема с една идея как да си направите лунни камъни и как след това да ги изследвате като истински астронавти.

Необходими материали:

  • памук
  • сива боя или ако нямате, смесете бяло и черно
  • сол, брашно, вода
  • по желание блясък или едра кристална сол

Смесете равни количества сол и брашно, разредете с вода до получаване на гъсто кексово тесто. Количеството зависи от броя камъни, които искате да направите. Една чаена чаша смес стига за около 5-6 камъка. Оцветете със сива боя, добавете блясък или едра кристална сол, ако ползвате.

лунни камъни

Накъсайте памука на топчета. Потопете всяко топче в сместта, така че хубаво да се покрие от всички страни. Поставете топчетата върху домакинско фолио и оставете да изсъхнат поне 24 часа.

Как да изследваме лунните камъни?

Възможно е пробите, взети от космоса да съдържат непознати за хората и потенциално опасни вируси или микроби, затова астронавтите се нуждаят от специално оборудване. То им позволява да разгледат взетите проби без да влизат в досег с тях. По този начин и взетите проби също са защитени и няма опасност да бъдат замърсени с нашите земни форми на живот.

За да си направим обоврудване като истински астронавти и да разгледаме лунните камъни, ни е нужно:

  • голяма картонена кутия
  • прозрачно домакинско фолио
  • домакински ръкавици.
  • ножица, тиксо

Изрежете капака на кутията и поставете камъните в нея. Покрийте изрязаната част с прозрачно домакинско фолио и го залепете. Отстрани на кутията пробийте два кръгли отвора, достатъчно големи, за да могат да влязат ръчичките на детето. Пъхнете в отворите домакинските ръкавици, като оставите част от тях да стърчи навън и ги залепете с тиксо за кутията. Сега можете да разгледате луните камъни така, както го правят истинските астронавти!

изследване на лунните камъни

Бонус идеи: Вземете няколко плоски камъчета и напишете върху тях букви или цифри. Помолете детето да намери примерно буквата “в” или цифрата “6”. За по-малки деца можете да използвате камъчета с различни цветове, формички, фигурки на животни, картинки на плодове и зеленчуци и други.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *