Учим и играем – защитната окраска на животните

Някои животни имат защитна окраска, за да се крият от други животни, които могат да ги нападнат и да ги изядат. Защитната окраска помага на животните да се слеят със средата, в която живеят и ги прави по-трудно забележими.

Предлагаме ви две игри, с които можете да покажете на децата какво представлява защитната окраска и те сами да проверят как действа тя.

Цветни помпони

Изберете помпони в различни нюанси на един и същи цвят. Помолете детето да намери 10 помпона в точно определен нюанс. След това смесете същите 10 помпона с други помпони в контрастиращ цвят и отново го помолете да ги открие. За по-интересено можете да засечете времето, което е нужно, за да се справи със задачата в двата случая.

Помпони розови

При нас, за да открием точно определен нюанс на розовия цвят ни бяха нужни минута и 22 секунди, а когато същите помпони бяха смесени със зелените – само 19 секунди.

Помпони розови и зелени
Пъстри пеперуди

От цветна хартия изрежете пеперуди. Поставете всяка пеперуда върху хартията, от която е изрязана – тя се слива с цвета или шарката на хартията и се забелязва по-трудно, отколкото ако я поставим върху хартия в друг цвят.

Скрити пеперуди

Друг вариант е да изрежете от цветната хартия и цветя. Наредете пред детето пеперудите и цветята и го попитайте върху кое цвете трябва да кацне всяка пеперуда, за да се скрие.

Цветни пеперуди

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *