Художествена галерия удома – част 4

Вижте Първа, Втора и Трета част.

В тази последна четвърта част ще ви представим тактовете на българските хора като картина на Паул Клее, action painting в стил Джакъсн Полък и урок за толите и студените цветове в картините на Хундертвасер.

Паул Клее

Паул Клее е швейцарско-германски художник, роден в Берн. От малък се занимава с музика и рисуване и в началото е искал да стане музикант, но накрая се насочва към рисуването. Бил е университетски преподавател, а по време на Първата световна война е боядисвал камуфлажната украска на немските самолети.

Решихме да направим рисунка, подобна на неговите картини на къщи от квадратчета, като наредим върху лист дървени кубчета и ги прерисуваме. На децата обаче им хареса реденето на кубчета, само ги снимахме и след това нареждаха нова картина, така че всъщност така и не стигнахме до рисуване.

После ни хрумна друга идея. Във видеото, което гледахме за него, показаха една от неговите картини, състояща се само от редуващи се черни, сиви и бели квадрати, представляващи последователността от тактовете във валса. И решихме да направим подобна картина с тактовете в народните хора. Спомнихме си, че в книжката Колко е часът има тактовете на право хоро, ръченица и копаница. Начертахме на лист квадрати и правоъгълници за удължените тактове и после оцветихме с бои, като редувахме цветовете.

Фридeнсрайх Хундертвасер

Фриденсрайх Хундертвасер е австрийски художник, скулптор и архитект с уникален стил. Истинското му име е Фридрих Стовасер, а това, което сам избира за себе си означава “Царство на мира Сто води”.

Живял е в Италия, Франция и Нова Зеландия. Бил е еколог и природозащитник и в своето имение е засадил 300 000 дървета. В селцето Блумау, създадено по негов дизайн покривите на къщите са поркити с трева, а стените им са заоблени. В своето изкуство той отрича правите линии, защото те не се срещат в природата. В Hundertwasserhaus, музея във Виена, посветен на неговия живот дори подът не е равен, а на вълни и по фасадата му растат множество дървета. Хундертвасер пише и манифест, защитаващ правото на всеки да протегне ръка през прозореца и да оцвети фасадата, докъдето стига четката му, в избран от него цвят. По този начин хората можели да изразят своята индивидуалност и да покажат, че се различават от общата маса.

Заниманието, което избрахме, е по-продължително, може да го разделите на няколко части, ако детето започне да губи интерес. Добре е в него да се включат двама души, като накрая резултатът от творчеството им се комбинира и се получават две картини.

Върху два листа нарисувайте дебели линии с различни цветове. На единият лист с топли цветове – жълто, оранжево, червено. На другия лист в студени цветове – синьо, зелено, лилаво. След като боите изсъхнат с флумастери украсете всяка от линиите с различна шарка – вълнички, зиг-заг, точици и т.н. Нарежете листа на ленти.

Вземете два листа цветна хартия – един в топъл цвят и един в студен цвят. Ако нямате цветна хартия, предварително оцветете два бели листа. Залепете върху всеки цветен лист от отрязаните ленти в същата тоналност, като оставяте празно място между тях.

От останалите излишни ленти отрежете кръгчета и правоъгълници за дърветата. Залепете дърветата, като този път използвате контрастни цветове. Върху листа с топли цветове направете дървета от синьо-зелените ленти. Върху листа със студени цветове залепете дървета в жълто, червено и оранжево.

Джаксън Полък

Джаксън Полък е американски художник, който използва много интересна техника за рисуване. Той разстила платното на пода на своята работилница и след това капе и излива ярки бои върху него, като използва четки, пръчки и дори спринцовки. Тази техника нарича “капково рисуване” или action paitning.

Ако искате да се развихрите напълно в негов стил залепете няколко листа един за друг за пода в банята или друго място, подходящо за голямо цапане. Пригответе чашки с течна боя – можете да използвате хранителни или разредени акрилни бои или бои за рисуване с пръсти. Пригответе също четки, капкомери, лъжички, може и спринцовки или стари дозатори за лекарства.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email