Художествена галерия удома – част 3

Можете да прочетете и Първа част и Втора част.

Ще завършим тази поредица с картини от трима български художници и няколко идеи как подредите готовата галерия.

В нашата галерия искахме да включим и известни български художници, но това се оказа доста голямо предизвикателство. Красиви картини, разбира се, има много, но доста трудни малки деца. След доста разглеждане се спряхме на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев и Мърквичка.

Владимир Димитров – Майстора

Освен изключително красивите си портрети на жени, Владимир Димитров – Майстора рисува и поредица от скици за живота на войниците по време на участието си като доброволец в Балканската война. Работил е като учител в различни села около Кюстендил, където рисува природата и хората от своя роден край.

За Момичето с маковете първо с молив нарисувахме образа на момичето и оцветихме с водни боички с малко помощ за лицето. След това направихме маковете и оставихме боята да изсъхне. Разгледахме оригиналната картина и открихме какви други цветове са използвани за фона в нея – малко оранжево, розово и черно и повече светло синьо и зелено. С тези цветове запълнихме празното място между маковете.

Златю Бояджиев

Творчеството на Златю Бояджиев също включва множество картини, които представят живота на обикновените хора в българските села. По-късно, след получаването на инсулт и парализа на дясната ръка, той започва да рисува с лявата, като се променя и стилът му на рисуване.

От неговите творби избрахме една зимна картина на село с пъстри къщички, сякаш излязли от някоя детска приказка. Копирахме контурите на къщите и хората, а за децата остана да оцветят с водни бои. След като изсъхнаха боите отново повторихме някои от контурите и добавихме детайли като прозорчета на къщичките. Тази картина ни бе най-трудна за рисуване и ако изберете да направите нея може би ще е по-лесно да оцветите с моливи или флумастери.

Децата поискаха да направим още картини от български художници, затова избрахме още една картина от Златю Бояджиев. Отново очертахме контурите и после оцветихме с водни бои.

Мърквичка

Иван Мърквичка е роден в тогавашната Австрийска империя. В България пристига по покана на правителството като учител в Плодив. По-късно става директор на Рисувалното училище, за чието създаване е помогнал. Той е илюстратор на първото издание на “Под игото” и съавтор на тогавашния герб на България, заедно с Вацлав Добруски.

Както и при Момичето с маковете, можете да очертаете контурите на женската фигура и след това да оставите на детето да оцвети с водни бои и да направи само фона като съобрази цветовете с оригинала.

Подреждане на галерията

Изберете място и залепете картините на стената – не забравяйте да ги сложите по-ниско – на нивото на детето, а не на вашето ниво. Подредете картините според автора и стила им. Напишете и изрежете табелки с имената на картините и техните автори. Нека детето се опита да си спомни коя картина от кой художник е коя табелка към коя картина трябва да се залепи. Припомнете си отново за различните художници, за стила им на рисуване, любопитни факти от живота им.

Измислете име на галерията, нарисувайте и изрежете билетчета за вход, определете цена за билетите. Изрежете кръгчета за парички, напишете цифри и упражнявайте смятане, връщане на ресто. Влезте в ролята на екскурзовод и отново разкажете за различните картини и художници. По-големите деца могат също да се опитат да станат екскурзоводи, докато вие играете гост на галерията.

В последната четвърта част вижте тактовете на българските хора като картина на Паул Клее, action painting в стил Джаксън Полък и урок за топлите и студените цветове чрез картините на Хундертвасер.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

1 отговор на “Художествена галерия удома – част 3”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *