Художествена галерия удома – част 2

Можете да прочетете първа част тук – Художествена галерия удома.

Продължаваме да творим, да експериментираме и да учим за известни художници. В тази част ще ви представим Пикасо, Клод Моне, Миклaнджело, Василий Кандински, Жорж Сьора и Пийт Модриан.

Василий Кандински

Руският художник Василий Кандински използва в творчеството си различни геометрични фигури, от които изгражда пъстри абстрактни картини. Той свързва рисуването с музиката, в картините му се крият мелодии и за него всеки инструмент звучи в различен цвят. По думите му “цветовете са клавишите, очите са чукчетата, които удрят по тях, а душата е пиано с много струни”.

Децата много харесаха колко пъстри цветове използва и затова направихме цели три картини, вдъхновени от твореството му. Диамантената картина децата направиха заедно, като всеки оцветяваше своята половина и накрая получихме общ резултат.

Пресичащите се кръгове са идеални за упражняване на очертаване – пригответе си само различни размери капачки от буркани и бутилки и след това оцветете.

За последната картина използвахме гланцово блокче, от което изрязохме различни по големина кръгове в жълто, оранжево и червено и сглобихме от тях дърво.

Жорж Сьора

Френският художник Жорж Сьора е създателят на поантилизма – образи и картини, изградени от точки. Освен с рисуване, той се е занимавал и с реставриране на стари гоблени и така е открил, че за да възстанови даден цвят, трябва да знае и да вземе предвид какви са цветовете около него. Както и че два цвята, които са близо един до друг, погледнати отдалеч, изглеждат като друг, нов цвят. Той използва това в своето творчество. Сьора търси хармонията в цветовете и смята, че картините могат да предизвикват чувства и усещане за хармония, подобно на музиката.

За създаване на картина в негов стил използвахме една от любимите ни техники – рисуване с клечки за уши, потопени в боя.

Пи(й)т Мондриан

Мондриан е холандски художник, живял в Париж, Лондон и Ню Йорк. В своите картини той използва почти само трите основни цвята – жълто, червено и синьо. Идеална възможност да поговорите за цветовете, кои са основни и как при смесването им се образуват останалите. Картините на Мондриан са навлезли и в популярната култура – дизайнерът Ив Сен Лоран пуска колекция от дрехи, вдъхновени от Мондриан, Найк – специален модел обувки, а копие от картина на Мондриан се появява във филма Стар Трек.

За рисунката начертайте върху лист различни по размер правоъгълници – добро упражнение за чертане с линийка. След това оцветете част от правоъгълниците в жълто, синьо и червено, но повечето оставете бели.

Клод Моне

Френският художник Клод Моне поставя началото на импресионизма със своята картина Импресия, изгряващо слънце. Той е обичал да улавя слънчевите лъчи в картините си, да представя как светлината му в различен момент от деня може да промени прейзажа наоколо. Обичал е и да рисува морета, реки, езера и отраженията на светлината във водата.

За картината му езерото с лилииите използвахме няколко техники. Първо направихме моста, като залепихме тиксо, което е декоративно и после се отлепя лесно. След това си направихме четки от снопчета тревички, завързани с ластик. Рисувахме като топим четките в акрилни бои и с потупване нанасяме върху листа. Вместо акрилни, можете да използвате маслени или бои за рисуване с пръсти. Първия слой направихме от тъмно и светло синьо и бяло. Оставихме да изсъхне и в долния край на картината по същия начин направихме още един слой със зелено за листата на водните лилии. След като изсъхне добавяме и последния слой – розово за цветовете на лилиите. Накрая отлепихме тиксото, за да разкрием контура на моста.

В това занимание спокойно можете да включите и по-малки деца. Картината по-горе, примерно е на дете на 3 години.

Пикасо

След като разгледахме различни негови картини, децата решиха, че искат да направят лице от гланцово блокче вместо да рисуват. Получи се доста абстрактно, но все пак разпознаваемо и в неговия стил.

Микеланджело

Не сме го включвали в изложбата, но за децата е интересно да научат за рисуването на фрески и разбира се да го изпробват сами. Предлагаме ви две забавни идеи как да се случи това. В плосък съд смесете царевично нишесте и вода докато получите смес, която е твърда при удар, но иначе е течна. С водни бои нарисувайте върху тази повърхност картина – дъга, цвете или нещо друго без много дребни детайли. Оставете да изсъхне.

Второто занимание е свързано с това, че Микеланджело е рисувал част от фреските върху тавана. Залепете лист хартия от долната страна на някоя маса. Проврете се под нея и се опитайте да нарисувате картина върху листа. Може предварително да нарисувате някоя картина и след това да се опитате да нарисувате същата картина в тази необичайна поза. Сравнете двете картини – коя се получи по-добре? Коя ви отне повече време? Коя ви беше по-лесно да нарисувате?

Вижте и трета част, в която ще ви представим български художници и ще ви дадем идеи как да подредите галерията и да продължите да учите и играете с нея.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

3 отговори на “Художествена галерия удома – част 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *