Художествена галерия удома – част 1

С този проект децата ще научат за някои от най-великите художници, ще се запознаят с различни художествени стилове и ще експериментират с различни техники. Проектът е подходящ за по-големи деца – над 5-6години, макар че в някои от заниманията успешно могат да се включат и по-малките. Отделете си за него повече време 1-2 седмици, за да не затрупвате децата с прекалено много информация наведнъж.

Създаване на галерията

Изберете с кой художник да започнете. Разгледайте заедно негови творби. Поговорете за стила му. Какви цветове и форми използва? Какво в картините ви харесва? Какво – не? Какво усещане създават – весело, тъжно или друго? Прочетете нещо за живота на художника – къде е роден, как е живял, любопитни факти. Може да потърсите книга за изкуството, подходяща за деца. А в youtube има и клипове за живота на известни художници, адаптирани за деца. За съжаление всички, които открихме са на английски, но може да ги спирате и превеждате.

Следва най-интересната част – направете картина в стила на избрания художник. Експериментирайте с различни средства и техники за рисуване – моливи, пастели, флумастери, водни и акрилни бои, гланцово блокче. В три поредни части ще ви представим нашите идеи за художници като Пикасо, Ван Гог, Матис, Моне, Василий Кандински, Густав Климпт и други. Ще рисуваме с вилици и клечки за уши, ще правим колажи и картини с цветно фолио, и ще учим докато се забавляваме.

Винсент Ван Гог

След като прочетохме за неговия живот за децата беше странно защо никой не е харесвал картините му и не е искал да ги купи докато е бил жив. Полюбопитстваха колко струват картините му днес и открихме, че Звездна нощ е оценена на един милиард долара. Освен нея избрахме да направим и Слънчогледите.

Звездна нощ – нужни са ви плътна хартия или картон и акрилни бои. Първо с молив очертайте контурите на хулмовете, дървото, луната и звездите. Картината се прави на части, за да не засъхват боите и трябва да се работи бързо. Нанасяйте с четка голямо количество боя и след това с вилица правете вълнички. За да се получи по-красиво, смесете тъмно и светло зелено за хълмовете и тъмно и светло синьо – за небето. В нашата картина сме използвали само един нюанс и не се получи съвсем добре, макар че пак се забелязват линиите.

Слънчогледите – първо нарисувайте и оцветете вазата. Слънчогледите направихме като изрязохме кръгчета от филтри за кафе и след това оцветихме с водни бои. Цветовете се разливат по филтърната хартия и се получава много красив ефект. Ако имате измиващи се флумастери може да направите слънчогледите с тях като начертаете концентрични кръгове в кафяво и жълто и после капнете няколко капки вода по средата.

Анри Матис

Малко известен факт е, че освен красиви картини, френският художник Анри Матис е правил и колажи. След като се разболява от рак и претърпява операция вече на 65 години той може да се придвижва единствено с инвалидна количка и няма възможност да рисува. Затова както се изразява самият той, започва да “рисува с ножица”. В началото колажите му са малки, но след това стават все по-големи – заемат цели стени и дори служат за декори на оперни спектакли. Той изрязва различни фигури без първоначална идея какво ще прави, а след това със своите помощници ги нарежда и пренарежда докато резултатът му хареса. Любопитно е, че в своите колажи той включва и хартията, от която е изрязвал различни елементи.

От всички негови колажи децата избраха да направим цветен витраж, като променихме цветовете и включихме елементи, които присъстват често в други негови картини, гълъби, цветя направени от сърчица, подобни на корали фигури.

Точно както е правил и Матис, след като приключихме с витража събрахме всички изрезки и с тях направихме отделен колаж. Това е подходящо занимание за по-малки деца, а и бонус за родители – почистена стая 🙂

Густав Климпт

Децата бяха много впечатлени от факта, че е използва истински златни листи в своите картини и веднага поискаха да направим и ние такива. Първо изрязахме от стара тетрадка глава, ръчички и крачета и ги залепихме. За децата ще е интересно и ако изрежете тези части от тяхна снимка. За останалата част от картинката използвахме листи цветно фолио, останали от един творчески комплект. Ако нямате такива, в почти всяко гланцово блокче има златиста хартия. Можете да изрежете различни елементи и да ги залепите, най-добре върху черен фон.

Втората картина на Климпт, която направихме, е брезова гора през есента. Първо оцветете горната 1/3 от листа в светло синьо-сиво. След това заплълнете останалата част от листа с точки в златисто, кафяво, червено и оранжево. Най-лесно се получава с клечки за уши, потопени в боя. За по-добър ефект използвахме акрилни бои с металически блясък, но става с всякакви. След като боите изсъхнат, вземете празно руло от тоалетна хартия и леко го прегънете. Намажете прегънатата част с бяла боя и направете отпечатъци като стъбла на дървета. Изчакайте отново да изсъхне бялата боя и добавете на места черни линийки по кората на дърветата.

Вижте и втора част, в която ще ви представим Пикасо, Микланджело, Клод Моне, Василий Кандински, Жорж Сьора и Пийт Мондриан.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

3 отговори на “Художествена галерия удома – част 1”