Гравитация – как земята привлича луната

Гравитацията е сила, която кара две тела да се привличат едно към друго. Благодарение на гравитацията, ние не излитаме във въздуха, а ходим по земята. Заради гравитацията и когато хвърлим някоя топка нагоре, тя пада обратно при нас. Земната гравитация е причина луната да обикаля около нашата планета. А гравитацията на луната пък причинява приливите и отливите в моретата и океаните.

Макет Земя и луна

За да представите гравитацията нагледно, можете да направите този интересен модел на Земята и луната. За него ще са ви необходими:

  • картон, ножица, тиксо или лепило
  • две топчета с различни размери
  • два магнита
  • конец
гравитация - привличане между луната и земята

Залепете по един магнит за всяко от двете топчета. Изрежете от картон четири правоъгълника – два по два трябва да са еднакви. Точните размери на правоъгълниците зависят от размера на топчетата и силата на магнитите.

По-голямото топче ще е Земята. Залепете го за единия правоъгълник, така че задната страна да е от към картона, а магнита да е отпред.

По-малкото топче завържете с конец – оставете го по-дълъг от страната, която се пада зад магнита. Пробийте дупка в другото парче картон на същото ниво, на което сте залепили Земята. Прекарайте конеца през нея и завържете на възел.

гравитация

Залепете картона, на който е сложена Земята, за основата. Сега идва ред да експериментирате – придвижвайки луната напред и назад, определете на какво разстояние един от друг трябва да са магнитите, за да се привличат, но да не се залепят един за друг. Целта е луната да остане хоризонтална и да не пада надолу, когато я пуснете. Ако луната е прекалено близо, тя ще се сблъска със Земята. А ако е прекалено далеч, ще излети извън нейната орбита.

Когато определите разстоянието, залепете и картона с луната за основата. В горната част залепете последния правоъгълник или вмъкнете дървен шиш между страничните картони, за да не се прегъват и да не се залепват магнитите един за друг.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *