Забавна наука с Ними

Във всяка Кутийка на Ними ще намерите материали за занимания от типа STEM (science, technology, engineering, mathematics) или наука, технологии, инженерство, математика. Чрез тези занимания детето ще научи повече за това как работи света около него, ще усвои нови знания чрез практически експерименти и ще се събуди неговия интерес и любопитство към науката.

STEM заниманията, които ще откриете в различните Кутийки на Ними, са няколко вида:

Сглобяване на модели

Моделите за сглобяване обикновено запознават детето със света на физиката – то ще може да си направи например архимедов винт за пренос на вода, катапулт за изстрелване на топчета за пинг-понг, ховъркрафт от CD и балон. Но моделите помагат и в срещата с други науки, като геологията – модел на сеизмограф, астрономията – модел на планетите от слънчевата система, биологията – работещ модел на белите дробове или модел, показващ как сърцето изпомпва кръв.

Химически опити

Чрез тези занимания детето може да се докосне до света на химията и да научи какво може да се случи когато смесваш различни вещества. Например да си направиш макет на изригващ вулкан от сода и оцет, или пък смесвайки същите вещества да накараш балон да се надуе сам, да видиш как се променя цвета на сока от червено зеле ако прибавиш лимонов сок или сода, да си направиш подскачащо яйце или огъващи се кости.

Експерименти

Чрез експериментите детето опознава околния свят и може да наблюдава как някои промени в условията водят до съответните промени в резултата. Например какво се случва ако оставим едно растение да расте на светлина, а друго – на тъмно, кои сгради са по-устойчиви при земетресения, кои мостове издържат по-голям товар, как се променя полета на хартиения самолет, ако променим формата му или как разпределението на товара влияе върху стабилността на лодката. Чрез тези занимания детето развива своята наблюдателност, научава се да открива прилики и разлики, да задава допълнителни въпроси и да прави изводи.

STEM заниманията могат още от ранна възраст да запознаят детето с науката по един интересен и забавен начин, като същевременно развият неговата естествена любознателност към заобикалящия го свят, изпълнен с удивителни чудеса.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *