Експерименти със сода и оцет

Експериментите са чудесен начин децата да откриват и изучават света около тях. Чрез експериментите ясно и нагледно можете да покажете на децата как дайстват различни принципи на физиката или химията. Експериментите развиват вроденото любопитство на децата, събуждат интереса им към света на науката. А освен това експериментите могат да са и много забавни.

В нашата поредица ще ви представим различни експерименти, подходящи за деца. Експериментите са лесни за изпълнение и всичко, което ви е необходимо за тях най-вероятно вече имате вкъщи.

Днес ще ви представим няколко различни експеримента, за които ви трябват сода и оцет. При смесването содата и оцета се получава доста бурна реакция и се отделя газ, наречен въглероден диоксид. А ето и експериментите:

Балон, който се надува сам

На дъното на празна бутилка налейте около 50мл оцет. С помощта на фуния сипете 2 супени лъжици сода в балона. Пъхнете гърлото на бутилката в балона, като внимавате да не изсипете содата. По желание можете да залепите балона за бутилката с тиксо. Изсипете содата и вижте как балона се надува сам!

Изгасваща свещичка

Предварително запалете чаена свещ. В тънка и висока чаша налейте малко оцет и сипете супена лъжица сода. Изчакайте реакцията между содата и оцета да утихне. Въглеродният диоксид, който се образува при смесването на содата и оцета е по-тежък от въздуха и остава в чашата. Внимателно наклонете чашата над свещта, като внимавате да не излеете течността. При накланянето на чашата въглеродния диоксид се “излива” върху свещта, тя остава без кислород и изгасва.

Гейзер

В плоска тава направете 2-3 купчинки от по 1-2 супени лъжици сода. Поставете върху всяка купчинка по една сламка. Посипете с пясък, пръст, грис или друго, каквото ви се намира удома. Трябва да запълните мястото между купчинките сода и да ги покриете с тънък слой. С помощта на капкомер започнете да наливате в сламките оцет. Когато оцетът достигне до содата, на повърността избухват гейзери.

Изригващ вулкан

Трябват ви празно руло от тоалетна хартия, салфетки, лепило и разбира се сода и оцет. Разтворете лепилото с малко вода. С получения разтвор леко навлажнявайте салфетките и ги залепвайте върху празното руло от тоалетна хартия, за да оформите вулкан. Оставете да изсъхне и оцветете вулкана. Залепете го върху парче картон. Налейте в него около 50мл оцет и сипете супена лъжица сода. За още по-добър ефект предварително можете да разтворите в оцета малко червена боя.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *