Експерименти за деца – въздух

Ще ви представим няколко лесни и забавни експеримента, с които децата могат да научат повече за различните свойства на въздуха. За тези експерименти ще са ви необходими единствено материали, които можете да намерите удома и тъй като ще си говорим за въздух – пригответе си много балони 🙂

Балонът се надува… или пък не

При повишаване на температурата въздухът се разширява, затова когато потопим бутилката в горещата вода балонът леко се надува, а когато я потопим в студена вода – отново се свива.

Балон в бутилка

Един на пръв поглед обикновен, но всъщност доста впечатляващ експеримент, отново свързан със свиването и разширението на въздуха. В стъклена бутилка сипете 1-2 супени лъжици вода и сложете да заври в микроволнова печка или на водна баня. След това бързо поставете балона върху гърлото на бутилката. При изстиването на водата горещият въздух се свива, балонът се вмъква в бутилката и започва да се надува вътре в нея.

Да надуем балона… с магия

При смесването на сода и оцет се отделя въглероден диоксид, който можем да уловим така, че да накараме балона да се надуе сам.

Да изгасим свещичката… зад буркана

С този експеримент можем да научим повече за движението на въздуха. В случая издуханият въздух заобикаля буркана и успява да изгаси свещичката, въпреки че е зад нея.

Плуваща свещ

В предишния експеримент свещичката беше зад буркана, а сега ще я похлупим с него. Какво се случва? При горенето кислорода свършва и освен че свещичката изгасва, се създава и вакуум, който засмуква водата.

Въздушен топ

Една играчка, която можете да направите само от празно руло тоалетна хартия и балон. С нея децата могат се забавляват като изстрелват хартиени топчета или ако не ви притеснява чистенето – цветни помпони или конфети. Може да наредите и празни бутилки, които детето да се опитва да уцели.

Ако тези експерименти са ви харесали, вижте и нашата от поредица експерименти с вода.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *