Експерименти с вода – част 2

Първта част от поредицата експерименти с вода можете да прочетете тук.

Експериментите в тази втора част също са подходящи за деца и са не само много интересни, но и красиви. Освен това за тези експерименти са ви нужни единствено материали, които можете да намерите удома.

Дъга в чашка

Добавянето на сол във водата променя нейната плътност, поради което отделните пластове вода остава разделени и не се смесват. А когато добавим към водата и боички, получаваме този красив ефект.

Плуващо яйце

От различната плътност на водата зависи и дали един предмет ще потъне или ще плува на повърхността. Затова яйцето потъва, но ако добавим във водата сол – плува. А ако смесим безсолна и солена вода – то остава по средата на границата между двата слоя.

Плува или потъва?

Дали един предмет плува или потъва зависи и от повърхността му. В кората на мандарините има множество въздушни мехурчета, затова тя плува на повърхността, а ако я обелим – потъва.

Колко капки вода побира една монета?

Водните молекули имат свойството да се захващат една за друга. Поради това в препълнената чашка или в случая върху монетата се образува воден купол, който илиза над ръба, но без да прелива.

Вълшебната сламка

На същото свойство на водните молекули да се захващат една за друга се основава и този експеримент. Когато сламката е празна, по нея не тече вода. Но когато е пълна с вода, тя потича от единия буркан в другия, като се изкачва нагоре по сламката въпреки гравитацията.

Вълшебната чашка

Можете ли да обърнете чаша с вода надолу без да я разлеете? Отговорът е да! Поради създалия се вакуум водата остава в чашката… докато някоя любопитна детска ръчичка не дръпне хартията, така че все пак се подгответе за чистене 🙂

Вълшебната бутилка

Още един експеримент, при който водата не изтича от пробитата бутилка, заради създалия се вакуум. Освен интересен експеримент, идеята е подходяща и за да спретнете на някого забавен номер 🙂

Десалинация

Можем ли да разделим водата от разтворената в нея сол? Да! Чрез процес, наречен десалинация. В някои региони на света, където има силен недостиг на вода, този процес се използва за пречистване на солената морска вода и получаването на такава годна за пиене. Във видеото можете да видите как да повторите този процес удома.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

1 отговор на “Експерименти с вода – част 2”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *