Експерименти с вода – част 1

Продължаваме нашата поредица от лесни и забавни експерименти за деца с няколко експеримента, свързани с водата. С тях децата могат да научат за различните свойства на водата и как се променят те, когато променяме температурата й или разтваряме в нея различни вещества.

Подводен вулкан

За този експеримент ви трябва голям прозрачен съд със студена вода и малка стъклена бутилка или бурканче с гореща вода и разтворена в нея боя. Горещата вода е по-лека и се издига нагоре, създавайки красив подводен вулкан. Чрез този експеримент можете да обясните на детето за морските течения.

Топло и студено – смесват ли се цветовете

Още един красив експеримент, основаващ се на разликата в температурата на водата. Преди да обърнете чашките можете да попитате детето какво очаква да се случи и защо смята така. Експериментът е и добър повод да научите за смесването на цветовете – можете да комбинирате червено и синьо или червено и жълто.

Вода и олио

Подобен на предходния експеримент, но този път с вода и олио – поради разликата в плътността, когато обърнем чашките олиото изплува нагоре и двете течности разменят местата си.

Подводни фойерверки

Още един красив експеримент с вода и олио. Разбърканите в олиото малки балончета с цветна вода натежават и падат на дъното, създавайки пъстри подводни фойерверки.

Лава лампа със сол

Този експеримент обикновено се прави с ефервесцентни таблетки, но ако нямате такива, можете успешно да ги замените със сол. Процесът е по-бавен, но също толкова красив. Какво се случва всъщност? Падайки на дъното, солта повлича част от олиото със себе си. Когато солта се разтвори във водата, освободеното олио изплува нагоре и създава тези бълбукащи мехурчета.

Да отблъснем микробите

Вудесен ескперимент, с който да научим децата защо е важно да мият ръцете си. Какво се случва всъщност? Сапунът променя повърхностното налягане на водата и отблъсква посипания по нея черен пипер.

На басейн… в чашка

Един забавен ефект, който се получава при пречупването на светлината във водата. Нарисуваните върху найлона дрешки стават невидими и щом човечето влезе във водата остава по бански.

Втората част на статията можете да прочетете тук.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *