Експерименти с яйца

Продължаваме поредицата с експерименти за деца с няколко интересни опита с яйца.

Подскачащо яйце

Ако пуснем яйцето дори само от няколко сантиметра, то ще се счупи и разлее. Или пък не? Можем да си направим яйце, което подскача като гумено топче – за целта ни трябва само оцет и малко търпение. Оставете яйцето в чаша пълна с оцет за 24 часа, след това внимателно отмийте горния слй на черупката. Оцетът разгражда калция на черупката и остава само вътрешната ципа.

Сребристо яйце

Със свещ или запалка внимателно обгорете черупката на яйцето. Получения черен слой е хидрофобен, т.е. отблъсква водата и когато пуснем яйцето в чаша вода, то изглежда като сребърно.

Плуващо яйце

Водата, в която сме разтворили сол е с по-голяма плътност, затова когато пуснем яйце в нея, то плува на повърхността. Можем да доразвием експеримента, като напълним буркана дополвина със солена вода, а после внимателно го допълним с обикновена. Тогава яйцето остава да плува по средата на буркана – между солената и безсолната вода.

Сурово или сварено

Когато завъртим сурово яйце то прави 2-3 завъртания и спира. Това е така, защото отвътре течността се удря в черупката и нарушава движението му. Свареното яйце е твърдо, запазва инерцията си и се върти много по-дълго време.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *