Да си направим съзвездия

Съзвездието е група от звезди, които образуват форма, която хората оприличават на нещо – животни, предмети или герои от гръцки митове.

Хората са наблюдвали небето още от древността и първите открити от тях съзвездия са били записани върху глинени плочи в Месопотамия преди над 5000 години.

Днес учените са разделили звездите в небето на 88 съзвездия. Звездите във всяко съзвездие носят имена на букви от гръцката азбука. Звездите се подреждат според това колко ярко светят и на най-ярката звезда се дава първата буква от азбуката – алфа. На следващата звезда се дава втората буква от азбуката и т.н.

Едни от съзвездията, които е най-лесно да откриете на нощното небе са Голямата мечка и Орион. А ако искате да научите повече за останалите съзвездия, можете да си ги направите удома с подръчни материали. Ето няколко идеи как да стане това.

Желирани бонбони и клечки за зъби

Желираните бонбони ще са нашите звезди, а за да сглобите съзвездието, забодете в бонбоните клечки за зъби с различна дължина.

съзвездия Касиопея
Плюшено шнурче и мъниста

Нанижете на плющеното шнурче толкова мъниста, колкото са звездите в съзвездието, което искате да направите. След това просто огънете шнурчето в нужната форма и нагласете звездите на правилните места.

Голямата мечка
съзвездие Лъв
Геоборд

Ако нямате геоборд, можете да си направите сами. Залепете няколко пласта картон един за друг. Звездите направете от пинчета, забодени върху картона, а за да начертаете съзвездието, опънете между звездите цветни ластичета.

съзвездие Орион
съзвездие Скорпион
Звезди върху тавана

Потърсете в интернет карти на съзвездия и ги принтирайте или копирайте от екрана на компютъра. Пробийте дупки на местата на звездите. Изрежете съзвездията и с помощта на ластичка закрепете върху празно руло тоалетна хартия. Изчакайте да се стъмни и с помощта на фенерче прожектирайте върху стената или тавана.

Сподели:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *